Snee Hagelslag - Frans op den Bult
In de kerstvakantie las ik het boekje ‘Overal wonen mensen’. Het is een bundeling van columns die Martin Bril jarenlang voor de Volkskrant schreef. Als geen ander wist de in 2009 overleden schrijver het Nederlandse landschap, de inwoners en hun beslommeringen onder woorden te brengen. Vanuit Amsterdam toerde Bril ons land rond op zoek naar de schoonheid en tragiek van het dagelijks leven in plaatsen als Den Helder, Brakel en Rosmalen. Ook in Twente kwam Bril regelmatig.

Snee met hagelslag

Zo wijdt hij in ‘Overal wonen mensen’ een column aan Frans op den Bult in Deurningen. Bril is enthousiast over het restaurant annex hotel langs de A1 bij afslag Hengelo-Noord. Na de immense menukaart te hebben bestudeerd kan hij zijn geluk niet op als hij ontdekt dat er ook een ‘snee met hagelslag’ te krijgen is. Bril schrijft daarover: ‘Is dat mooi of is dat niet mooi? Hoeveel uitspanningen zijn er in Nederland waar je een boterham met hagelslag kunt bestellen? Niet veel’.

Een bijzondere plek

Ik woon op twintig minuten fietsen van Frans op den Bult, maar vreemd genoeg was ik er nog nooit geweest. Dankzij Brils column heb ik er de afgelopen maanden een paar keer gegeten. En ook ik ben enthousiast. Het restaurant geniet bekendheid vanwege de truckers, maar is inmiddels veel meer. Van de leus op de website (‘Lekker eten, vriendelijke service, scherpe prijzen, royale porties’) is niets gelogen – en dat vonden mijn disgenoten ook. Frans op den Bult blijft echter een bijzondere plek. Neem de openingstijden: je bent er vrijwel de hele dag welkom, van dinsdag tot en met vrijdag zelfs tussen 04:00 en 24:00 uur.

Overweldigend aanbod

Verder geldt: aan ruimte geen gebrek. In totaal zijn er 350 zitplaatsen, waaronder een overdekt verwarmd terras en buitenterras. Daarnaast heeft Frans op den Bult een ‘bararium’ oftewel ‘daamphok’. Het is een uitvinding waardoor het personeel vanachter de bar rookvrij rokende gasten kan bedienen. En ja, dan die menukaart waar Bril het over had. Het aanbod aan gerechten is overweldigend, van een zalmcocktail tot Black Angus-biefstuk met allerlei sausjes tot pannenkoeken en tien soorten uitsmijters. Er staan zelfs speciale maaltijden voor de hond op het menu, waaronder ‘Lassie’s meal’, een luxe, hypoallergene variant.

Van papier naar digitaal

Afrekenen gaat bij Frans op den Bult anders dan anders. Bij de ingang krijg je een kaartje waarop de bestellingen worden bijgehouden. Na afloop lever je hem bij de kassa in en kun je direct betalen. In de korte tijd dat ik nu bij Frans op den Bult kom, ben ik getuige geweest van een omslag van papier naar digitaal: eerst werden de ‘verteringen’ met de hand op een briefje genoteerd, nu is het een pasje dat gescand wordt.

Melk of puur

Het etablissement gaat met zijn tijd mee. Maar de snee met hagelslag waar Bril over schreef staat gelukkig nog steeds op het menu, met als extra optie dat je kunt kiezen tussen een bolletje of stokbroodje. En mij overkwam laatst hetzelfde als Bril destijds: de serveerster vroeg me of ik pure of melkhagelslag wilde. Martin Bril: ‘Ongelooflijk – ook dat nog! Ik wilde puur, en veel roomboter, en wit brood’. Bij Frans op den Bult kan het allemaal.

prof. dr. Gert-Jan Hospers

prof. dr. Gert-Jan Hospers
  Deze column is eerder gepubliceerd in De Twentsche Courant Tubantia van 4 mei 2017.